Vianočné dobroty 2

Neviem ako to máte vy s výberom koláčikov na Vianoce. My stále niečo hľadáme nové k tomu nášmu tradičnému a overenému. Samozrejmosťou sú u nás linecké kolieska plnené našim pomarančovým alebo citrónovým lekvárom, ale aj obligátne medovníčky, vanilkové rožky. A k týmto suchým koláčikom sa snažíme každý rok ešte vybrať nejakú novinku. Je úplne jedno či je to novodobý recept alebo recept starý a niekým odskúšaný a vychválený. Pre tento rok som vybrala recept starej mamy a to ďumbierky alebo ak chcete zázvorky. Sucháriky sú skvelé, výrazne voňajú a chutia po zázvore. Sú jemné a hodia sa k čaju ale aj ku kávičke. A ja sa veľmi rada s vami podelím o recept 🙂

Ďumbierky – Zázvorky :

2 vajíčka a 3 žĺtky, 250 g kryštálového cukru, 300 g hl. múky, 1-2 PL pomletého ďumbieru – zázvoru, papier na pečenie alebo tuk a múku na plech

Rúru si vyhrejeme na 180°C. Vyšľaháme si vajíčka aj so žĺtkami a cukrom do peny a potom pridáme preosiatu múku a zázvor. Premiešame. Cesto musí byť husté, nesmie tiecť. V prípade redšieho cesta pridáme ešte trochu múky. Plech si vyložíme papierom, na ktorý robíme pomocou malej lyžičky kôpky, ktoré ešte pred pečením posypeme vanilkovým cukrom. Cesto si môžete dať aj do plniaceho vrecka so širšou špičkou a robíme malé kolieska na pripravený plech. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 10-12 min. Zázvorky vám počas pečenia jemne naskočia. Vyberáme z rúry, keď sa okraje sfarbia do zlatova.

dsc_0182

Medzi tohtoročné novinky vo vianočnom pečení počítame aj so štolou. Často som rozmýšľala, že si ju upečiem. A hurá tohto roku sa mi to konečne podarilo 🙂 Je to skvelá dobrota, plná skvelých ingrediencií, počnúc kandizovaným ovocím a končiac orieškami. Našla som mnoho receptov kade tade, ale nakoniec som dostala recept od kamošky teda od jej maminy.

Recept na štólu je málinko dlhší, ale stojí za to.

Hrozienka/brusnice 100 g, rum 5 PL, na hrubo posekané lieskovce/mandle 100 g, kandizované ovocie, kandizovaná kôra z citrusov 60 g, 1 kocka droždia, kryštálový cukor 50 g, 1 žĺtok, hladká múka 500 g, 80 ml mlieka, maslo 250 g, na hrubo posekaná čokoláda 50 g, vanilkový cukor 1 ks, práškový cukor na posypanie, tuk a múka na plech

Pripravíme si kvások z mlieka s trochou cukru a droždia. Medzi tým si pripravíme do väčšej misy múku, zvyšok cukru, vanilku, žĺtok a maslo 4/5. Pridáme kvások a dobre vymiesime. Prikryté dáme na teplé miesto vykysnúť. Približne po pol hodine kysnutia, pridáme do cesta kandizované ovocie, kandizovanú kôru, posekané lieskovce alebo mandle a čokoládu. Dobre premiesime a necháme ešte kysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na lopár a premiesime a vytvarujeme cesto do tvaru valca. Takto vytvarované cesto preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo na pečiaci papier) a necháme ešte podkysnúť cca 15 minút. Potom môžeme dať štólu do vyhriatej rúry piecť (180oC) a pečieme cca 60 minút. Po upečení ihneď potrieme zvyšným roztopeným maslom a dobre na hrubo posypeme práškovým cukrom. Necháme vychladnúť a môžeme papať. Musím vám povedať, že je skvelá. Chutí úúúúžasne !!! Som rada, že som sa tohto roku rozhodla túto úžastnosť upiecť. Len sa trochu bojím, či nám do sviatkov vydrží 🙂

dsc_0196

A na záver dnešného písania vám ešte napíšem recept na vajcový likér, ktorý tak isto nesmie u nás chýbať na Vianoce. Tento vajčák robila ešte moja starká a nám všetkým veľmi chutí. Každý rok robím dve dávky. Jedna je rumová a druhá s vodkou. Naozaj odporúčam je parádny.

Recept na vajcový likér : rumový

Uvaríte si 1 konzervu salka (2-3 hod.) môžete aj deň vopred. Zlatý kas 2 balenia si uvaríme v ½ litra mlieka s 400 g kr. cukru. Dôležité je aby nám tento puding nevychladol. Súčasne je potrebné vyšľahať 5 žĺtkov s 200 g kr. cukru. Do tejto vaječnej zmesi zašľaháme (ešte horúci) puding. Potom pridáme uvarené salko a rum – postupne a stále šľaháme aby sme v likéri nemali žiadne hrudky. Dobre vyšľahaný likér necháme chvíľu odpočívať a chladnúť. Vychladnutý likér nalievame do pripravených fliaš. Celé sviatky nezabudnite popíjať perfektný likér.

Vajcový likér s vodkou : postup je ten istý len nevaríme salko, ale pridáme ho do zmesi surové (neuvarené) 🙂

dsc_0186

Dúfam, že popri varení pečení a riadení stihnem ešte niečo napísať aj o iných maškrtách vianočných, nie len sladkých. Môžeme si spolu porovnať kapustnice. Alebo sa môžete pochváliť niečím tradične netradičným, čo varíte a pripravujete na Vianoce u vás.

Takže zatiaľ len príjemný vianočný stres 🙂

Pridaj komentár