Vianočné dobroty

Vianoce sa blížia a v každej domácnosti sú prípravy na vianočné sviatky alebo na samotný štedrý večer, v plnom prúde. Aj u nás to nie je inak 🙂

dsc_0171

Už nejakých pár dní pečiem oblátky respektíve trubičky aby celá naša veľká rodina mala aj tradičný symbol Vianoc. V minulosti v každej dedine to mal na starosti pán učiteľ, teraz je to už celkom inak. V dnešnej dobe si trubičky kúpite od šikovných ženičiek, ktoré ich pečú už od začiatku novembra alebo si ich zakúpite v bežnom obchode. Ja som sa s mojou maminou rozhodla, že si takýto stroj na oblátky zaobstaráme a budeme si ich robiť samé. Predsa sú len domáce trubičky a oblátky lepšie ako kúpenské a hlavne som si to chcela vyskúšať 🙂 A tak každým rokom sa s maminou striedame a tento rok vyšiel na mňa. Už mám upečené tri dávky a stále nemáme dosť 🙂 Ak by ste sa rozhodli zakúpiť si stroj na oblátky ponúkam vám náš recept na cesto.

Nech sa páči tu je cesto na oblátky a trubičky :

Budete potrebovať 1 liter mlieka polotučného, 750 ml vody, 2 žĺtky, 350 g kryštálového cukru (môžete dať aj o niečo viac ak máte radi sladšie trubičky), 125 g hery, 1 kg hladkej múky, 1 balíček vanilkového cukru, štipku soli a ja pridávam ešte 1 čajovú lyžičku škorice.

Žĺtky si s trochou cukru vyšľaháme do peny. Potom postupne pridávame cukor aj s trochou mlieka, stále šľaháme elektrickým mixérom. Postupne na striedačku pridávame mlieko, múku a vodu. Keď je cesto dobre premiešané pridáme vanilku, škoricu a roztopené vychladnuté maslo. Dobre vyšľaháme a necháme aspoň 5 hodín postáť. Nakoniec premiešame metličkou a môžeme začať piecť.

dsc_0185

Keďže oblátky a trubičky už máme hotové je treba porozmýšľať a hlavne už začať piecť koláčiky a dobroty na štedrovečerný stôl. A práve preto nemôžeme zabudnúť na tradície. Tým mám na mysli opekance. Pamätám sa, že stará mama a neskôr aj mamina s pečením opekancov začali najskôr a to už začiatkom decembra.
Opekance sa robia z kysnutého cesta. Nie je to veľmi ťažké, ale nejakú chvíľku to potrvá 🙂 Pre štyri osoby je potrebné urobiť cesto aspoň z ½ kg múky. Kysnuté cesto je v podstate jednoduchá záležitosť a preto si nemyslím, že vám to bude robiť problém. Ale ak by predsa medzi vami našla nejaká neskúsenejšia gazdinká, rada poskytnem recept aby nikde táto vianočná dobrota nechýbala.

Recept na opekance s makom :

hladká múka ½ kg, 1 žĺtok, 2 PL kryštálového cukru, 200 – 250 ml mlieka, ½ kocky droždia, štipka soli

Na začiatok si urobíme kvások – mlieko dáme zohriať (tak aby bolo teplé) pridáme 1 PL cukru a droždie – necháme vykvasiť. Do väčšej misy si pripravíme múku, 1 PL cukru, žĺtok, soľ a po vykysnutí kvásku pridáme aj ten. Všetko spolu zamiešame a vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto. Trvá to aspoň 10 min. Miesiť cesto môžete ručne alebo aj v kuchynskom robote, čo je jednoduchšie a bez námahy. Ja si kysnuté cestá miesim ručne a to len preto, že si nejako neviem zvyknúť na to že sa to dá aj v robote 🙂 Vymiesené cesto pomúčime, prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto nakysnúť cca 1 hodinu.
Potom si cesto vyberieme na pomúčený lopár a upravíme si ho do tvaru valca a pokrájame na menšie kúsky. Z každého kúska si uvaľkáme dlhý valček o priemere 1,5 cm a pokrájame na 1,5 cm malé valčeky – opekance. Pripravíme si plech vymastením alebo preložíme papierom na pečenie. Malé kúsky cesta si prenesieme na plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry (170 – 180 oC ). Pečieme kým opekance nie sú krásne zlato hnedé. Po upečení je treba opekance nechať dobre vychladnúť a uložíme ich na suché miesto.

No, toto je len časť prípravy opekancov s makom. Ak si ich upečiete vopred, stačí vám túto časť vykonať až na štderý deň. Do väčšieho hrnca si dáme variť vodu a keď začne vrieť, vložíme do nej opekance. Chvíľu povaríme. Môžete aj skúsiť jeden vybrať či je mäkký, ak áno opekance scedíme a dáme do misy. Medzi tým si rozpustíme maslo a pomelieme mak. Opekance v mise prejeme maslom a posypeme makom a práškovým cukrom. Dobre premiešame. A máme hotovo. Už sa na ne teším …mňam ! 🙂

dsc_0178

1 komentár k “Vianočné dobrotyPridajte vlastný →

Pridaj komentár