JARNÁ OČISTA – DETOXIKÁCIA

Jará kúra – detoxikácia by mala trvať 3-9 týždňov

Základom úspechu sú čajové zmesi, čerstvé šťavy a liečivé bylinky. Okrem toho veľa pohybu a aktívne športové aktivity.

Počas zimného obdobia náš metabolizmus, ale aj celý organizmus často zlenivie. Preto je na začiatku jarého obdobia vhodná jarná očistná kúra – detox organizmu.

Z rozličných dôvodov nám v tkanivách, v krvi ostávajú rôzne odpadové látky, ktoré bránia červeným krvinkám rozvádzať do tela kyslík. Preto ho v tkanivách a orgánoch máme nedostatok a následne sa cítime unavení, malátni a v mnohých spôsoboch aj trpíme rôznymi ťažkosťami (bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, zlá koncentrácia, nespavosť…)

Detoxikácia organizmu by mala byť zameraná na celý organizmus teda má byť komplexná, ktorá bude zahŕňať ako je pečeň, žlčník, črevá, močový mechúr a obličky, pohybová sústava, ale aj koža.

Pečeň a žlčník – pestrec mariánsky (semienka), žihľava, púpava – koreň, kurkuma, slez maurský, slez  nebadaný, fenikel, rasca, mäta pieporná, rebríček obyčajný, nechtík, rozmarín, zemedym lekársky, listy artičoky, vňať alebo koreň púpavy, horec žltý, palina pravá…

Hneď na jar môžete využiť skororastúce bylinky ako je púpava – list púpavy do šalátov, na cestoviny, či do smoothie…, bršlicu – kozia noha –  mladé lístky sú plné energie, ktoré sa používajú do šalátov, smoothie alebo rovnako na cestoviny vo forme pesta,  mladé výhonky žihľavy – do jarnej polievky, prívarok, pesto, smoothie… Je mnoho rastlín vhodných, ktoré môžete využiť pri jarnom detoxe. Vzhľadom na to, že  detox trvá dlhšiu dobu a bylinky počas neho budú len pribúdať.

Je potrebné podporovať najdôležitejší detoxikačný orgán (pečeň a žlčník) a predchádzať tráviacim ťažkostiam a únave, pretože poruchy pečene sa prejavujú najmä únavou.

Pečeň je centrum látkovej premeny – je to také naše laboratórium, elektráreň, čistiareň. Tvorí hormóny a uskladňuje látky. Tvorí bielkoviny, ktoré sa zúčastňujú na zrážaní krvi a hormóny, ako je vitamín D3, ktorý nám pomáha vstrebávať vápnik. Zneškodňuje jedovaté látky, vylučuje odpadové produkty a zbavuje organizmus všetkého nepotrebného. Pečeňové bunky produkujú žlč, ktorá uľahčuje trávenie tukov z potravy. Žlč odteká do tenkého čreva alebo sa hromadí v žlčníku, ktorý slúži ako zásobný orgán. Soli žlčových kyselín spolu s lecitínom v tenkom čreve emulgujú tuk na malé kvapôčky, na ktoré pôsobí pankreatická lipáza – enzým rozkladajúci tuky. Žlč urýchľuje rozkladanie tukov, čím zabraňuje nadúvaniu a tráviacim ťažkostiam.

Nezabúdame na pitný režim , ktorý je najlepší v podobe čistej vody,  bylinkových čajov a smoothie.  Bylinkovú zmes na dobré trávenie máme v ponuke a ak máte záujem stačí napísať správu

jarka.alchemylka@gmail.com

Rovnako sú v ponuke aj bylinné maceráty (tinktúry) jednozložkové, ktoré sú vhodné na jarnú očistu- detox. (tinktúra z koreňa púpavy, tinktúra zo žihľavy, pestrecová tinktúra, tinktúra zo slezu a  miešaná tinktúra Pečeň, trávenie, žlčník.

Črevá Povzbudzujú najmä rastliny bohaté na vlákninu a horčiny ako je púpava, rebríček, čakanka, ale aj semená ľanové, semená skorocelu vajcovitého, slez maurský, nebadaný (detoxikuje, odbúrava toxické látky z tela).

Močový mechúr a obličkyK močopudným rastlinám podporujúcim látkovú premenu patria najmä praslička, breza,  petržlen, baza, ligurček, , žihľava, púpava, pŕhľava,  zlatobyľ, lipkavec, ktoré pomáhajú obličkám pri vylučovaní jedov.  Zároveň  napomáhajú k regenerácii obličiek. Rovnako napomôžu prepláchnuť močové cesty a odstrániť prípadné usadeniny.

Pohybová sústava – jóga, cvičenie, pohyb na čerstvom vzduchu

Sprievodcom kúry by mal byť určite aj pohyb na čerstvom vzduchu a striedavá sprcha studenou a teplou vodou. Dôležitý pri kúre je aj dostatočný a plnohodnotný spánok.

Koža – bylinné kúpele, peeling, masáže, ošetrenie olejmi

Koža je náš najväčší vylučovací orgán. Masážou suchou kefou alebo striedaním so sprchou podporujeme prekrvenie a dýchanie pokožky a tým aj lepšie vylučovanie cez kožu. Pre čistenie organizmu je dôležité aj potenie, či už fyzické, športové alebo pohybom v saune. Potenie je možné podporiť aj vhodnými bylinami ako je baza, lipa a zeleninou ako je zázvor. Alebo si môžete pripraviť telový peeling s cukrom alebo soľou.

V ponuke sú masážne oleje (rozmarínový, levanduľový, ľubovníkový) a mastičky (nechtíková s repíkom, ľubovníková, ….)

Čajové zmesi na jarnú kúru :

  1. 50g žihľavových listov, 50g brezových listov, 50g púpavových listov

  2. Po 30 g pŕhľavových listov, brezových listov, púpavových listov, 30 g vňate rebríčka a 30 g kvetov bazy čiernej

  3. Z každej 30 g rebríčka, pŕhľavy, fialky, zlatobyle obyčajnej, a feniklových semien

  4. Po 30g z vňate prasličky, pŕhľavy, listov púpavy, kvetov sedmokrásky, kvetu bazy čiernej

  5. Po 30 g z listov púpavy, kvetu sedmokrásky, fialky, prvosienky jarnej a po15 g artičokových listov a feniklových semien

Na prípravu čaju si odoberieme so zmesi 3 – 5  g a zalejeme vriacou vodou 200 ml, prikryté lúhujeme 10 min. a precedíme. Pijeme 3x až 5x denne.

K čajovej kúre dodatočne vypijeme cca 2 litre tekutín : vodu, silne zriedené šťavy či slabé bylinkové čaje (1PLvňate na 1 liter vody). Takáto neutrálna tekutina podporuje vylučovaciu činnosť obličiek.

Šťavu z čerstvých rastlín (medvedí cesnak, artičok, pŕhľava, breza, púpava) riedime vždy 1:5 s vodou alebo ovocnými šťavami alebo cmarom. Ideálne dávkovanie je 3x denne 1PL čerstvej šťavy čo je asi jedna fľaša čerstvej šťavy za týždeň.

žete začať aj 2 PL čerstvej šťavy denne a užívame týždenne zvyšujeme o 1 PL až na dennú dávku 6PL.

Ak sa na začiatku vyskytnú hnačky, zredukujte dávku alebo prejdite na inú rastlinu.

A ak by ste mali záujem máme pripravené pre vás detoxikačné balíčky (v obmedzemom množstve), ktorý obsahuje :

  1. Miešaná tinktúra – Pečeň, trávenie žlčník (100 ml/9,50€) (100ml/9,00€)
  2. Miešaná čajová zmes – Zdravé obličky (100 g/ 9,50€)
  3. Levanduľový peeling 180g/ 3,50€
  4. Olejček žihľava, levanduľa, rozmarín…(100 ml/ 6,50€) (50 ml/4,50€)

Balíček si môžete vyskladať sami. A celková zvýhodnená suma je : od 26,50€

Celý balíček je vhodný na jarný detox a jeho súčasťou je aj návod a dávkovanie.

V prípade záujmu píšte správu : jarka.alchemylka@gmail.com

 

                         Ja vám prajem krásne predjarné dni

                                                                                     Jarka 

1 komentár k “JARNÁ OČISTA – DETOXIKÁCIAPridajte vlastný →

Pridaj komentár