OXYMEL zvaný kyslý med Vyrobte si aj vy túto skvelú medicínku

Je mnoho spôsobov ako získať z rastlín ich liečivú silu. Dnes nebudem písať o všetkých možnostiach, ale zameriam sa na jeden veľmi starý spôsob macerácie. Výsledok sa volá OXYMEL. Je známy  po celom svete, ale domov má v starovekom grécku. Poznali jeho účinky už pred našim letopočtom. A že jeho účinky skutočne blahodárne a liečivo pôsobia na naše  telo  je už teraz preukázané.

Na Wikipédii sa dočítate, že slovo oxymel je zložené z dvoch latinských slov “oxy” a “mel”,  kde „oxy“ znamená kyselina a „mel“ je med.  Môžeme jednoducho preložiť OXYMEL- KYSLÝ MED. Alebo z gréčtiny kde „oxy“ znamená kyslý a „meli“ je med.

Je to kombinácia medu a octu, ktorá je stará niekoľko tisíc rokov a pokladá sa za najstaršiu medicínu ľudstva. Tento liečivý extrakt je cenený od starovekých bylinkárov až po súčasných fytoterapeutov.

V dnešnej dobe poznáme neskutočné množstvo druhov oxymelov, ale základný recept ostáva zachovaný.

Oxymel je vlastne macerát bylín, ktorý môže plnohodnotne nahradiť macerát alkoholový. Tí čo odmietajú alkoholové maceráty – tinktúry, môžu siahnuť po tomto úžasnom lieku. A na vyše je vhodný aj pre malých pacientov, naše deťúrence.

Chutí naozaj skvele, nikdy by som nepovedala, že sa v ňom skrýva taká skvelá chuť a vôňa bylín, kvetov spojená do jedného  ohromujúceho celku.

A úžasné je nato aj to, že oxymel si môžete vychutnávať v rôznych formách. Či už ako medicínu, ktorú budete užívať po lyžičkách alebo uprednostníte osviežujúci a zároveň liečivý nápoj v spojení s minerálnou vodou, čajom. Dokonca sa hodí aj do miešaných letných nealkoholických nápojov. Jeho spojená sladkokyslá chuť vás očarí a zároveň povzbudí či nakopne alebo aj utlmí. Samozrejme, že záleží aký  oxymel práve potrebujete.

Na výrobu nepotrebujete veľa surovín. Ako sa hovorí v jednoduchosti je krása. Stačí vám vedieť základný recept, ktorý sa skladá len z už  spomínaných dvoch surovín a to je MED a JABLČNÝ OCOT.   Pomer týchto dvoch surovín je 3:1 to znamená 3 diely medu a 1 diel octu. A samozrejme bylín či ovocia.

Ešte sa trochu pristavím pri mede, ktorý je sám o sebe zázrak prírody a ja som vďačná všetkým včeličkám a v konečnom dôsledku aj poctivým včelárom. Med je sám o sebe liek – ja som si ho nazvala – HOJIVÝ ZÁZRAK ♥

MED je protizápalový, antibakteriálny, zbavuje telo jedov, podporuje trávenie, vďaka obsahu antioxidantov pôsobí preventívne. No nemusím sa tu o mede viac rozpisovať, ale ak chcete o tomto hojivom zázraku viac prečítať, môžete … napísala som článok o mede a o jeho liečivej sile.

Nájdete ho tu: http://alchemylka.sk/2017/01/28/med/

Ešte pá slov spomeniem o účinkoch jablčného octu.  Ocot nám pomáha regulovať vysokú hladinu cukru v krvi. Dokáže aktivovať žalúdočné kyseliny a tým pomáha k lepšiemu tráveniu. Paradoxne je nápomocný pri prekyslenom organizme. A veľmi účinný je aj pri diétach. 

No a keď som čo to popísala o týchto dvoch zložkách, z ktorých si pripravíte životabudič menom OXYMEL, je dôležité napísať aj aké typy oxymelov si môžete vyrobiť.

Tak ako som už vyššie spomínala, tých druhom je neskutočné množstvo a je len na vás aký potrebujete alebo uprednostňujete.  Bylinkový na všetky druhy neduhov alebo bylinkovo-ovocný, či len ovocný . Tak isto môžete vyskúšať kvetový čistý alebo kvetový s ovocím, ktoré vám práve teraz rastie v záhrade. Máte celú paletu bylín, ovocia a kvetov a tým aj kombinácií.

Len pre predstavivosť spomeniem zopár kombinácií:

CHRÍPKA – zázvor, materina dúška, baza, šípky, ale aj rakytník

KAŠEĽ, BOLESŤ HRDLA – skorocel, slez, tymián, ibiš, yzop, divozel, pamajorán
IMUNITA – kvet echinacey, šípka, rakytník, jablko, nádchovník

ŽENSKÉ CHOROBY – alchemilka, pastierska kapsička, praslička, rebríček, ďatelina

PORUCHY SPÁNKU – ľubovník, chmeľ, medovka, valeriána, harmanček, pamajorán

Teraz by som vám ponúkla recept na ženský oxymel, ktorý som si pripravila ja. Na tento oxymel som si vybrala viacero bylín a nazvala som si ho „ženský oxymel“.

Bylinky : Alchemilka vňať (list aj kvet) – ženská bylinka nemôže chýbať, kvet šalvie lebo mi akurát kvitla v záhrade, kvietky harmančeka pre upokojenie, kvety valeriány proti stresu a na dobrý spánok, kvety ďateliny lúčnej, ktoré mi pomôžu zharmonizovať moje hormóny, vňať mäty pre jej vôňu a silu povzbudiť.

Bylinky som natrhala a vložila do pohára, ktorý som naplnila do polovice. Potom som zmiešala med 3 diely a jablčný ocot 1 diel. Miešať je treba do vtedy pokiaľ sa ocot s medom úplne nespojí. A takto premiešaný ocot s medom som naliala na bylinky v pohári. Pohár som uzavrela a odložila na tmavé miesto. Môže to byť aj v kuchyni v skrinke pokiaľ tam nemáte veľmi horúco, no najlepšie mu bude niekde v komore.  Takto necháte macerovať 2-3 týždne (no minimálne 2 týždne, ale môžete nechať aj trochu dlhšie). Potom už stačí len scediť, naliať do pripravených nádobiek/fľaštičiek a  odložiť do chladničky.

A keďže v tento deň som robila dva druhy oxymelov, tak tu je druhý, ktorý som si nazvala „kvetový oxymel“.

Použila som kvety ruže (teda len okvetné lístky) a kvety bazy lebo táto kombinácia je božská. A ako malú čerešničku na tortu som teda namiesto čerešni vložila do pohára aj lesné jahody, ktoré akurát začali dozrievať a to teda bolo znamenie. Vyšperkovala som to ešte 1/2 vanilkovým strukom nerozrezaným.  Krásna kombinácia a už teraz sa teším aká bude vôňa a chuť. Tak táto kombinácia bude určite spĺňať očakávané osvieženie na  letné večeri ako neodolateľný letný nápoj.

Tak isto som si pripravila med a ocot a po rozmiešaní som ich naliala na kvety a jahody.

Veľmi jednoduché na prípravu a pritom také liečivé sú tieto oxymely, určite vyskúšajte!

Ak by ste si chceli pozrieť video ako sa oxymel pripravuje, nájdete ho na našej FB stránke Alchemylka

Tak budem veľmi rada ak sa rozhodnete a vyskúšate si niečo podobné vyrobiť. A určite budem rada, keď napíšete ako vám váš oxymel chutil. ♥

 

 

Využite silu bylín a pripravte si silný OXYMEL na podporu IMUNITY                                          🌿🌸🌿
Tento OXYMEL vám pomôže nakopnúť imunitu, skvelo chutí, perfektný na osvieženie organizmu.
 
Pripravte si:
Bylinky – tymián, šalvia ( šalviu môžete zameniť za kvety bazy čiernej alebo vňate repíka), ihličie zo smreku alebo jedle, medovka alebo mäta, kvety – echinacea, nechtík, slez alebo aj harmanček, yzop…
 
Plody – rakytník, maliny, arónia, môžete aj mrazené čierne ríbezle, jahody…ja som ešte pridala zázvor a tí čo majú radi pikantné, môžu pridať cesnak a chilli papričku.
 
 
 
°   Bylinky natrhajte na menšie kúsky a vložte do pohára. Snažte sa striedať a opakovať ich až kým všetko neminiete.
 
°   Pripravte si zmes jablčného octu a medu v pomere 1:3 (ocot 1 diel a 3 diely medu). Dobre premiešajte aby vznikla hladká tekutina, ktorú nalejte na pripravené bylinky.
 
°    Ešte dobre premiešajte a uzavreté nechajte macerovať 2-3 týždne na tmavom mieste, ale kľudne môžete nechať aj dlhšie.
 
°  Potom už len scediť a užívať 1 PL denne (deti 1 ČL) ako prevencia. Pri chorobách  treba dávku zdvojnásobiť.
 
 
 
                                                       
                                              Prajem nech sme všetci zdraví  💚

                                                                                                 Jarka ♥

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 komentárov k “OXYMEL zvaný kyslý med Vyrobte si aj vy túto skvelú medicínkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár