Dar prírody v podobe HÁLKY ŠÍPKOVEJ

Leto končí, prichádza jeseň a nám príroda ponúka veľa darov v podobe ovocia, zeleniny, ale aj bylinných pokladov.

Medzi také poklady môžeme počítať aj HÁLKY ŠÍPKOVÉ.

Viem, že kríky ruže šípovej poznáte všetci, ale s hálkou je to už trochu horšie. Ale predpokladám, že chlpatú guľu rastúcu na kríku ste si určite všimli.

Tak si teraz popíšeme niečo o tejto HÁLKE.

Hálka (latinsky cecidium) je vlastne guľovitý výrastok rastúci priamo na stonke, liste či kvete, ktorá je zafarbená na začiatku do zelena a pozde na jeseň mení faru do hrdzava až sa zmení farba na tmavo hnedú. Táto prírodná guľka je výtvorom drobného hmyzu a to HRČIARKY RUŽOVEJ alebo ŠÍPOVEJ. Je to vlastne parazitická osička, ktorá na listy alebo na kvety nakladie niekoľko vajíčok. Vyvíjajúce sa larvy vylučujú dráždivé látky, ktoré na rastline vyvolávajú bujnenie rastlinných tkanív, čím sa vytvorí novotvar – HÁLKA v priemere 3 až 5 cm (niekedy aj viac). A v tejto hálke larvy hrnčiarky prežijú až do jari kedy vylietajú z nej vylietajú ako dospelé jedince.

A práve vďaka tejto malej parazitujúcej osičke HRČIARKY RUŽOVEJ máme možnosť zbierať nie len kvety ruže šípovej na jar a na jeseň šípky, ale aj hálky.

Hálky sú veľmi liečivé a radíme ich medzi imunostimulans – posilňovač imunity.

A prečo je tomu tak?

Pretože napadnutá rastlina sa bráni a vo veľkom tvorí fenolitické látky, ktoré slúžia hlavne proti škodcom, rôznym chorobám a UV žiareniu. A tieto látky sú vytvárané aj pri napadnutí hrčiarkou šípovou. Preto hálky obsahujú cca 18 fenolických látok, čo môžeme využiť aj my na posilnenie imunity a liečbu iných chorôb.

Teraz by som vám rada priblížila čo sú to FENOLICKÉ látky.

Fenolické látky sú považované za antioxidanty, ktoré potrebujeme aby náš organizmus správne fungoval. Fenoly ako také dokážu vychytávať voľné radikály. Ničia baktérie, plesne a huby a majú protirakovinové účinky. Fenolické látky sú prospešné ľuďom aj zvieratám, pretože pozitívne ovplyvňujú obehový systém, tráviaci trak

Okrem toho, že hálky posilňujú imunitu sú považované za antibiotikum a majú antioxidačné a protizápalové účinky.

Z liečivých hálok vyrábame najmä tinktúru, ale môžete si ich usušiť a využiť na prípravu čaju. Čo sa mne zdá ako veľké plytvanie.

Tinktúru môžete užívať vnútorne aj z vonku. Je veľmi účinná ako som už spomenula na posilnenie imunity.

A okrem toho napomáha :

z vnútra                      • rekonvalescencia po chorobách        • angína, chrípka            

                                   • zápalové procesy  ( obličky,   tráviaci trakt)    • horúčka   

                                  • kardiovaskulárny systém   • antirakovinový účinok  

                                 •  eliminácia obličkových kameňov a piesku   

z vonku                   •   opary (aj pásový)   •  bercove vredy   •  popáleniny, odreniny 

                               • plesne v tele aj na pokožke

 

Ešte napíšem recept na výrobu tinktúry pre tých, ktorí by si chceli takúto tinktúru urobiť sami.

Je dôležité najskôr očistiť hálky os viditeľných nečistôt prípadných listov a stoniek. Ja potom hálky rozrežem malé kúsky a povyberám ukrývajúce sa larvičky v mini komôrkach. Je to dosť piplavá robota a preto to trvá dosť dlho. Ale keď už máte hálky očistené a zbavené lariev, môžete ich uložiť do pohára zaliať bielym alkoholom. Pomer robím zhruba takýto : 15 – 20 gramov hálky na 100 ml alkoholu. Ja v tomto prípade používam silnejší alkohol a to 60%. A opäť ako pri iných tinktúrach musia byť hálky pod hladinou. A od teraz je postup rovnaký ako pri iných tinktúrach. Len v skratke: premiešavať každý deň. Držať na tmavom a chladnejšom mieste po dobu minimálne 2 týždňov. Samozrejme, že môžete nechať macerovať aj viac. Ja takúto tinktúru nechávam niekedy aj 5 týždňov.

Takže po uplynutí macerát filtrujem cez gázu alebo cez kávový filter a plním liekovky tmavej farby.

 

Táto tinktúra sa dá aj kombinovať s inými tinktúrami ako napríklad kapucínka alebo echinacea – kde ak trojboj má neskutočnú silu a naštartuje zničenú imunitu po ťažkej alebo dlhej chorobe.

Kombinácia hálky a slez je nápomocná likvidovať baktérie a čistiť telo od ťažkých kovov.

Užívanie :

na posilnenie imunity sa tinktúra užíva 2x denne 1 čajovú lyžičku (najlepšie ráno a večer) – dospelý jedinec. Dieťa 1 čajová lyžička denne.

Pri chorobách alebo pri prvých príznakoch choroby je užívanie 3 x denne 1 čajová lyžička (ráno/na obed / večer). Dieťa 2 čajové lyžičky denne.

Užívať tinktúru môžete po lyžičkách alebo si ju nalejete do nejakej tekutiny (čaj, voda, džús…)

Aj malé deti môžu užívať tinktúru, keď odbúrate alkohol a to tak, že dávku tinktúry nalejeme do horúceho čaju a necháme vychladnúť. Alkohol sa v tomto prípade vyparí a zostane len liečivý elixír.


                                Prajem veľa šťastie v hľadaní hálok

                                                                                    Jarka ♥

 

 

 

 





0 komentárov k “Dar prírody v podobe HÁLKY ŠÍPKOVEJPridajte vlastný →

Pridaj komentár