Kolieska s ovocím

Jarka varila džem a zostalo jej za malú misku ovocia, tak som z nich vykúzlila tieto chutné sušienky. Chuť muškátového orieška so škoricou je v spojení s drobným ovocím naozaj lákavá. Polovicu keksíkov sme zjedli počas fotenia 🙂

Cesto
♥ 200g masla
♥ 170ml trstinového cukru
♥ 500ml špaldovej múky
♥ 1½ čl prášku do pečiva
♥ 1½ čl nastrúhaného muškátového oriešku
♥ 1 čl mletej škorice
Skaramelizované ovocie
♥ 200g maliny, čučoriedky, ríbezlie
♥ 100g trstinového cukru
♥ šťava z ½ citróna
♥ 20g zlatého klasu

Rúru si predhrejeme na 175°C. Maslo rozpustíme v malom hrnci a necháme ho mierne zhnednúť. Pozor, aby sa tuk neprepálil a nestmavol až príliš. Do masla prisypeme cukor a vyšľaháme  zmes do peny (stačí aj ručnou metličkou).
Ďalej postupujeme zmiešaním múky s kypriacim práškom, muškátovým orieškom a škoricou, ktorú pridáme do maslovej masy. Vzniknuté cesto môže byť sypkejšie, pridáme teda ešte kúsok masla (nemusí byť rozpustené).
Pripravíme si plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Z cesta vytvarujeme guľky (ja som robila menšie a vyšlo mi okolo 60ks), ktoré potom ukladáme na plech, preložíme ďaľším kusom papiera na pečenie a guľky rukou trocha spľasneme.
Pečieme cca 7-10 min v strednej časti rúry. Upečené kolieska necháme vychladnúť a zatiaľ si uvaríme skaramelizované ovocie.
Do hrnca vysypeme ovocie, v mojom prípade maliny, ríbezlie a čučoriedky a zasypeme cukrom a pridáme vytlačenú šťavu z ½ citróna. Takto varíme na miernom plameni, kým sa nám cukor nerozpustí a nezredukuje sa väčšia časť šťavy. Rozhabarkujeme si zlatý klas v troške vody a prilejeme do masy. Premiešame a necháme prevrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí už len sušienky spájame pomocou skaramelizovaného ovocia a môže si vychutnať sladký dezert 🙂

DSC_0042 DSC_0050

0 komentárov k “Kolieska s ovocímPridajte vlastný →

Pridaj komentár