Ľalia biela ∼ Lilium candidum

Krásna, vznešená a silno voňajúca Ľalia biela. Dominanta každej kvitnúcej záhrady. Naša záhradka nie je výnimka. Som veľmi nadšená, že v našej predzáhradke sme po kúpe chalupy objavili rásť ľaliu.

Z detstva mám v pamäti prastarkinu záhradu, kde jej kvitli ľalie v hojnom počte. Ich opojná vôňa bola nezameniteľná, šírila sa všade navôkol. Vždy mi dovolila si nejakú tú ľaliu odtrhnúť a dať si do vázy a pritom mi hovorila, že nesmiem pri nej v izbe spať. Predstavovala som si, že ma tie ľalie otrávia 🙂 Ľalie ma neotrávili, ale hneď po zobudení ma bolela hlava. A to poriadne ! Jej naozaj omamná vôňa môže citlivým ľuďom vyvolať aj migrénu. Tak pozor na to !!!

Ľalia je cibuľovina a trvalka . Na pestovanie nie je veľmi náročná. Stačí trochu hnojiva ∼ hneď na jar a odvďačí sa vám bohatou nádielkou kvetov. Ja používam holubí trus. Mám šťastie lebo náš sused chová poštové holuby 🙂
Dokáže vyrásť až do 150 cm. Mohutná stonka pokrytá kopijovitými listami je ukončená ružicou kvetov. Kvety sú krásne veľké a úžasne biele. Niekedy sa stane, že vám narastie až 10∼15 kvetov na jednej stonke. No to je nádhera. Kvitne počas júna až júla ale závisí to aj od zemepisnej polohy 🙂

To že ľaliu určite poznáte, nepochybujem. Ale ona je známa už od nepamäti. Naši predkovia si ju vážili, čo je dôkazom aj toho, že bola symbolom mnohých šľachtických rodov na ich rodinných erboch. Okrem toho bola ľalia symbolom čistoty a nevinnosti ∼ „čistá ako ľalia“ alebo „biela ako ľalia“. Gréci ju považovali za symbol materstva a plodnosti. 

To, že je krásna, statná, biela a voňavá už vieme. Teraz je čas na to aby som vám ju popísala aspoň trošku (lebo veľa toho nebude) 🙂 ako liečivú rastlinu. Jej bielučké okvetné lístky majú silu liečiť alebo aspoň pomáhať.
Prastarká ľaliové lístky nakladala do pálenky (rožovky) a potom potierala vzniknutou tinktúrou starkému nohu (mal tam nejakú vyrážku alebo ekzém). Inokedy vytiahla z fľaše ľaliový lístok a prikladala môjmu ockovi na porezaný prst. A sused si takouto tinktúrou šuchá každý večer koleno lebo ho bolí a toto mu pomáha.

Takže naložené ľaliové okvetné lístky sú nápomocné pri rôznych kožných poraneniach, štípancoch alebo pri zarastených nechtoch. Tinktúrou si jednoducho za pomoci tampónu potierate postihnuté miesto alebo si priložíte okvetný lístok. Rovnako dobre pomôže pri boľavých kĺboch, reume, opuchoch. Používajte natieraním postihnutých miest.

Pokiaľ by ste mali záujem o túto ľaliovú tinktúru s okvetnými lístkami, môžete si ju objednať tu:

jarka.alchemylka@gmail.com

Upozornenie na záver :

Len ľalia biela je vhodná na výrobu tinktúry (žiadne iné odrody ∼ farebná nie je vhodná)!!!

 Používajú sa len okvetné lístky, ktoré môžete nechať v tinktúre na stálo. 

0 komentárov k “Ľalia biela ∼ Lilium candidumPridajte vlastný →

Pridaj komentár