Púpava lekárska ∼ Taraxacum officinale

V marci sa tlačia zo zeme aj listy púpavy. Teraz je vhodný čas na ich zber.  Listami môžeme ozvláštniť napr. jarné šaláty. Mladunké listy púpavy nie sú veľmi chutné, ale za to zdravé. Pomáhajú pri trávení, zaháňajú únavu a dodajú vášmu telu potrebné vitamíny. V tomto období je taktiež vhodný zber koreňa púpavy na čaj.  Koreň zbierame pred kvitnutím a to práve v prvom jarnom mesiaci . Ak ste to nestihli, nezúfajte, na jeseň sa tiež môžu zbierať . Púpavový koreň je potrebné vyrýľovať, dobre umyť a ešte lepšie usušiť.

Obsahové látky:

KOREŇ: horčiny, taraxasterol, sacharidy – fruktózan inulín, organické kyseliny, aminokyseliny, steroly, triesloviny, silice, minerálne látky…

LIST: horčiny, saponíny, fytosteroly, sliz, inozit, triesloviny, živicu, silice, kyseliny askorbovú a kremičitú

KVET: flavonoidy, xantín, karotenoidy, …

Vlastnosti: amarum, stomachikum, diuretikum, matabolikum, antidiabetikum

Je vhodný pri liečbe žlčníka i pri rôznych žalúdočných problémoch. Podporuje tvorbu žalúdočných štiav a tým aj chuť do jedla a lepšie trávenie. Takisto pomáha k tvorbe žlče, pomáha pri problémoch s pečeňou. Je močopudná a preto sa využíva aj pri liečbe močových ciest a obličiek.  Vďaka inozitu napomáha k odstraňovaniu cukru v krvi a lepšiemu pôsobeniu unulínu.

Moja prastarká mi vždy vravievala, že je to pre mňa veľmi dobrá bylinka. Bola som chudokrvná a tak mi z neho varila čaj každý deň. V knihe Zdravý život s babkinými bylinkami od Dionýza Dugasa sa tiež opisuje ako všeliek, či je to spomínaný tráviaci trakt alebo čistenie a podpora krvotvorby, jej vlastnosti tu ani z ďaleka nekončia. Spomeniem len niektoré : znižuje krvný tlak, je to veľká pomoc pre reumatikov a mnoho iných. Najlepšie na to je to, že púpavu môžete piť dlhodobou bez vedľajších účinkov.

 Zbierame: list, kvet, koreň (jeseň alebo skoro na jar)

List a kvet môžete využiť ako pestrý doplnok stravy, môžete si z nich uvariť čaj.  Z kvetov si môžete uvariť púpavový med.

Koreň je vhodný na prípravu tinktúry s následným využitím ako prírodný liek.

Ak by ste si chceli uvariť med z púpavových kvetov, recept nájdete tu:

http://alchemylka.sk/wp-admin/post.php?post=110&action=edit

0 komentárov k “Púpava lekárska ∼ Taraxacum officinalePridajte vlastný →

Pridaj komentár